De 10 Elementen van een goede looptechniek

Sommige mensen, zelfs veel artsen, geloven dat mensen worden geboren met een bepaalde manier van bewegen die ze niet veel of helemaal niet kunnen veranderen. Deze zelfde mensen zeggen dat sommige mensen vanaf hun geboorte zijn “ontworpen” om goede atleten te worden of juist helemaal niet. Begin2Run is van mening dat je wijzigingen kunt aanbrengen in de manier waarop je beweegt, ongeacht het lichaam wat je hebt gekregen bij je geboorte.

Met oefening kunnen de volgende 10 elementen je helpen bij het verbeteren van je looptechniek (je zal zien dat talent niet een van deze elementen is). Deze elementen zijn gebaseerd op de ChiRunning-technieken.

10 Elementen van een goede looptechniek

ChirRunning

  1. Flexibiliteit: Je moet lenigheid hebben, niet alleen in je spieren, maar ook in je pezen, gewrichtsbanden en gewrichten. Ze werken allemaal beter wanneer er sprake is van enige flexibiliteit, want eventuele beperkingen in je spieren, gewrichtsbanden, pezen zal de mate van beweging beweging beperken. Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om minder actief. Een goede axioma dat dit het beste beschrijft is in het engels: “Use it or lose it.” Als je geen gebruik maken van je spieren en gewrichten zullen ze beginnen te verstijven en dan, als je nog steeds niets doet, atrofie. Lenig zijn en blijven gebeurt gewoon niet vanzelf, je moet eraan werken. Zelfs het doen van stretchoefeningen van een paar minuten per dag is genoeg voor de meeste mensen om in goed in beweging te blijven en verlagen de kans op letsel als gevolg van spierkrampen.
  1. Een goede houding: Je looptechniek is volledig afhankelijk van je houding. De efficiëntie van de looptechniek is gerelateerd aan de kwaliteit van de houding. Wat is een goede houding? Volgens Yoga leraren impliceert een goede houding het hebben van een redelijk rechte rug met niet al te veel rechtheid en niet te veel krommingen. Hoe slechter de houding, hoe meer je lichaam spieren moeten laten werken om rechtop te lopen. Een slechte houding beperkt niet alleen de circulatie van bloed naar uw spieren en organen, maar ook remt de zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat niet goed is, vooral als je probeert om na te denken of aan hardlopen te doen.
  1. Juiste beweging van de benen: Na te lang van een stap, of “over-schreden,” is een enorme oorzaak van zowel hamstring en knie blessures. Het maken van een te grootte stap of het overstrekken is een van de belangrijkste oorzaken van zowel hamstring- als knieblessures. Dit gebeurt wanneer je bij het hardlopen land met je voeten voor je in plaats van onder je. Het niet buigen van de knieën zal leiden tot stijfheid en een slechte bloedsomloop in je benen. De knieen moeten, nadat je bent opgewarmd en in een rustig tempo loopt, worden gebogen in een hoek van 90º.
  1. Cadans: De meeste mensen hebben een langzame cadans. Wanneer je hardloopt wil je zo min mogelijk op je benen staan, want de langer je doet over een stap, des te meer tijd je voet staat op de grond, waardoor er meer energie van je lichaam wordt besteed aan je benen. Ook al is het maar een fractie van een seconde, je moet maar eens nagaan hoeveel tijd dat is als je 750 stappen per kilometer zet. Streef naar een cadans van ongeveer 85-90 stappen per minuut per been. Als dit te lastig is, verkort dan je paslengte totdat je meer comfortabel voelt om deze cadans vast te houden.
  1. Lichaamsbewustzijn: Je moet een goed vermogen ontwikkelen om in staat te zijn de belangrijkste spiergroepen van je lichaam aan te voelen en daarmee staat te zijn om spanning of verkramping te voorkomen. Dit, in combinatie, met de mogelijkheid om bepaalde geïsoleerde spiergroepen te leren ontspannen.
  1. Goede mentale focus: Het maken van veranderingen vergt mentale focus. Als je aanpassingen wilt maken aan slechte of onjuiste bewegingspatronen dan moet je je hersenen gebruiken om je lichaam te heropvoeden. Wanneer je aanvoelt, door middel van lichaamsbewustzijn, welke aanpassingen je looptechniek nodig heeft, dan kan je je mentale focus gebruiken om je lichaam te vertellen welke aanpassingen nodig zijn. Dit blijf je doen tot je lichaam dit van nature doet. Dit kan tegelijkertijd heel meditatief zijn en, indien goed gebruikt, verfrist en vernieuwt daarmee uw mentale capaciteit.
  1. Goede bovenlichaam / onderlichaam coördinatie: De algemene regel is dat je bovenlichaam en onderlichaam een gelijke hoeveelheid aan werk moeten doen. Voor de meeste lopers is deze 50/50-verhouding uit balans en leidt tot een minder vloeiende looptechniek. Wanneer je bovenlichaam en onderlichaam in harmonie werken in plaats van tegen elkaar, zal de hardloopbelasting over je hele lichaam verdeelt worden in plaats van alleen in een bepaalde spiergroep.
  1. Goede ademhaling: Kijk eens naar een baby en de wijze waarop deze ademhaalt. De borst gaat niet omhoog of omlaag bij elke ademhaling. In plaats daarvan zie je de buik uitzetten en krimpen, net zoals je ziet bij iemand die een ballon opblaast. Dit is de manier waarop we moeten ademhalen en wordt je geleerd in elke yoga klas. Het wordt “buikademhaling” genoemd. Wanneer je ademhaling oppervlakkig is gebruik je alleen het bovenste gedeelte van je longen en maak je geen gebruik van de volledige longcapaciteit. Zuurstof is wat je spieren gebruiken om opgeslagen brandstoffen om te zetten in bruikbare energie. Een vermindering van zuurstofopname is dus van invloed op je vermogen om glycogeen, jouw brandstof, te verbranden.
  1. Juiste buiging in je knieën en ellebogen: Hoe minder je je armen en benen buigt, des te meer je spieren moeten werken wanneer je aan het hardlopen bent. Een arm of been dat gebogen is bij de knie of elleboog kan makkelijker heen en weer bewegen dan een die recht is. Tijdens het hardlopen dienen je onderarmen en onderbenen parallel te zijn aan de grond halverwege de hardloopbeweging.
  1. Blijf ontspannen: Dit omvat ook het hebben van een goed gevoel voor humor en het vermogen te hebben om na te gaan wat er gebeurt met jou en met je omgeving en daarop verstandig te kunnen reageren.Als je je niet ontspant zal de kans op overbelasting van een spier toenemen.Een ontspannen loper zal altijd minder hersteltijd nodig hebben na een wedstrijd dan een niet-ontspannen loper. Deze heeft namelijk meer brandstof verbrand tijdens het hardlopen.

Een goede looptechniek gebeurt niet zomaar. Dit moet worden aangeleerd en constant onderhouden worden. De beste manier om een goede looptechniek te meten is gelegen in de efficiëntie. Een efficiënte hardloper zal veel minder werk moeten verrichten om een bepaalde afstand te overbruggen dan een inefficiënte hardloper. Dit vertaald zich vaak in de mogelijkheid om een van de volgende 2 dingen goed te kunnen doen: Ofwel gemakkelijker te lopen met een hogere snelheid of in staat zijn om verder te lopen op een lagere snelheid. Er is geen twijfel  over mogelijk, maar een goede looptechniek voegt genot toe, vermindert pijn en zorgt voor vele vele jaren van letselvrij hardlopen.